Top 5 museums op Curaçao

 

De meeste mensen komen naar Curaçao voor een zon, zee en strandvakantie. Hoewel Curaçao daar natuurlijk uitermate geschikt voor is, heeft het eiland nog veel meer te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat je ongeveer 20 verschillende musea kunt bezoeken?

De meeste museums laten veel van de cultuur van Curaçao zien. Zo zijn er bijvoorbeeld musea in originele landhuizen en ‘kunuku huisjes’. Deze huisjes werden gebouwd en bewoond door slaven en stonden in de buurt van de landhuizen en de bijbehorende plantages. Na de afschaffing van de slavernij werden de huisjes bewoond door de plattelandsbevolking van Curaçao. Kunuku betekent 'plantage' (en ook 'platteland’).

Hieronder een door ons geselecteerde top 5 van museums op Curaçao.

1 . Kura Hulanda Museum

Dat Afrika en het Caribisch gebied met elkaar verbonden zijn, leer je in het Kura Hulanda museum in Otrabanda. Het museum heeft een bijzondere kunstcollectie en bezit indrukwekkende historische voorwerpen waar je soms even stil van wordt. De interessante verhalen en bijzondere collectie maakt een uitstapje naar het museum absoluut de moeite waard. Zo is er onder andere een permanente tentoonstelling over het slavernijverleden, dat veel indruk maakt.

2 .  Kas di Pal’i Maishi

Dit museum mag niet op ons lijstje ontbreken. Het museum draait om een traditioneel kleistenen huisje met een dak van maisstengels. De muren zijn gemaakt van hout, modder en mest, met opzet een beetje schuin zodat de stevige wind van Curaçao het huisje niet zó eenvoudig omverblaast. Het museum geeft een goed beeld van hoe de plattelandsbevolking vroeger woonde en leefde op Curaçao.

3 . Children’s Museum Curaçao 

Dit museum is zoals de naam het al aangeeft, helemaal gefocust op kinderen! Kids tot 10 jaar oud kunnen hier zowel binnen als buiten spelen, leren en lekker ravotten. Dit is het enige museum waarbij je alles juist wél aan mag raken. Regelmatig worden er ook speciale themadagen georganiseerd.

4 . Martiem Museum 

Curaçao is vanwege de gunstige ligging midden in de Cariben én vanwege de grote (natuurlijke) haven altijd een belangrijk middelpunt geweest in de zeehandel. Als bezoeker maak je een interactieve wandeling door 500 jaar indrukwekkende maritieme geschiedenis van Curaçao aan de hand van een uitgebreide collectie scheepsmodellen, authentieke vaarkaarten en navigatie apparatuur.

5 . Het Curaçao Museum 

Dit is het oudste nog bestaande museum op Curaçao, gehuisvest in een prachtig architectonisch monumentaal pand uit 1853. De getoonde collectie bestaat uit (prachtig mahoniehouten) meubilair, glas en textiel. De voorwerpen dateren uit de 18de, 19de en begin 20ste eeuw. Je hoeft geen uren uit te trekken voor dit museum, een kort bezoek is voldoende om je even onder te dompelen in de historie van Curaçao.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis (en cultuur) van Curaçao, is het bezoek aan deze diverse musea zeker de moeite waard. Voor actuele openingstijden verwijzen wij je graag naar de social media pagina’s van de musea.

Nog op zoek naar een auto tijdens jouw verblijf op Curaçao? Auto Huren Curaçao is jouw betrouwbare partner! Reserveer hier jouw huurauto of neem eenvoudig contact met ons op.