Wat je moet weten voor je vakantie op Curaçao!

We helpen je graag op weg met een paar handige tips & tricks voor jouw verblijf op Curaçao.

  1. Zet voor vertrek naar Curaçao je pinpas op ‘wereld’. Dit kun je eenvoudig in de app van je bank doen.
  2. Op Curaçao betaal je met guldens, 1 euro staat ongeveer gelijk aan 1,95 gulden. Dus 10 gulden is ongeveer 5 euro. Je kunt vrijwel overal pinnen maar toch is het handig om wel wat kleingeld op zak te hebben. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een kleine fooi te geven aan de jongens die je boodschappen inpakken in de supermarkt of de mannen die je helpen met tanken. Een fooi tussen de 3 tot 5 gulden is hier normaal. Oh ja, als je een Vpay pinpas hebt, werkt die niet altijd bij elke plek. Dan is het dus wel verstandig om wat extra geld op zak te hebben.
  3. In de meeste hotels zijn 220v stopcontacten aanwezig, maar in principe zijn de reguliere stroompunten op Curaçao meestal 110v. Een wereldstekker is dus geen overbodige luxe.
  4. Goed nieuws, je kunt het water uit de kraan gewoon drinken!
  5. Voor noodgevallen bel je 911. Maar er wordt gezegd dat als je per ongeluk toch 112 belt, je als het goed is alsnog met de Curacaose alarmcentrale verbonden wordt.
  6. Tanken werkt hier een beetje anders dan in Nederland. Je moet hier namelijk eerst betalen, voordat je kunt tanken. De meeste benzinepompen hebben iemand in dienst die de service verleent om je te helpen, je kunt bij hun ook betalen. Zodra je dan betaald hebt, kun jij in de auto gaan zitten en tankt hij (vrijwel altijd zijn het mannen) je auto vol. Een klein fooitje voor zijn moeite is dus wel aardig.
  7. Must haves; Zonnebrandcrème (MINSTENS) factor 30, de zon hier is echt super fel, onderschat het alsjeblieft niet want dan heb je er heel de vakantie last van. Voor als je toch verbrand bent is Aloe Vera een wondermiddel. Bij de meeste supermarkten verkopen ze bodygel van Curaloe met 97% pure aloe vera. Smeer dit ’s avonds lekker dik op je verbrande huid en de volgende ochtend voelt het al een stuk minder pijnlijk. Muggenspul met deet is trouwens ook zéker iets wat je nodig hebt.
  8. Boodschappen doen is altijd leuk op vakantie, lekker rondstruinen en kijken wat voor onbekende producten ze hebben. Op Curaçao heb je een Albert Heijn (hier heet het Van den Tweel), maar het is toch veel leuker om iets nieuws te ontdekken! Als je daarvoor open staat kun je het beste naar de Mangusa Hypermarket gaan, dit is de allergrootste supermarkt van het eiland met een ongelofelijk assortiment. Je vindt hier lokale, (zuid-)Amerikaanse én Nederlandse producten. Bij alle supermarkten staan jongeren bij de kassa om je te helpen met je boodschappen inpakken en naar de auto brengen. Het voelt een beetje vreemd misschien, maar laat ze dit lekker doen, het levert hun een lekker zakcentje op (als je ze wel een beetje tip geeft dan natuurlijk).
  9. De wegen van Curaçao winnen helaas geen schoonheidsprijs. ‘Her en der’ (lees: overal) vindt je gaten in de weg. Rijdt dus rustig, houdt goed afstand en let goed op de weg. Als het regent/ net heeft geregend is de weg spekglad. Onderschat dit niet! Ook in dit geval dus afstand houden en rustig rijden.
  10. En dan nog wat basis Papiamentse zinnetjes:
Bon dia, bon tardi, bon nochi: Goedemorgen, goedemiddag, goedenavond 
Kon ta bai? (meestal afgekort naar kon ta?): Hoe is het? 
Mi ta bon, danki. Kon ta ku bo? Met mij gaat het goed, dankjewel, hoe is het met jou? 
Bon, danki: goed, dankjewel 
Pasa un bon dia! Fijne dag nog! 
Danki pa bo tambe: Bedankt, voor jou ook
Masha danki: hartelijk bedankt 
 
Hopelijk heb je iets aan deze punten! Mocht je nog op zoek zijn naar een huurauto, stuur ons dan een WhatsApp berichtje om er meteen een kosteloos te reserveren. Je hebt hier geen crerditcard voor nodig en je betaald bij ons ook geen borg. Ons Whatsapp nummer is: +5999 461 0659.