5 x Landhuizen waar je kunt eten en/of slapen

Rondrijden op Curaçao is altijd een feestje. Alle leuke gekleurde huisjes overal, mooie kerken en natuurlijk de gele landhuizen. Landhuizen herken je vaak aan de statige (koloniale) bouw, ze zijn vrijwel altijd geel geverfd en hebben witte of groene ‘shutter’ ramen. De meesten van hen werden gebruikt als plantagehuizen voor landbouw of zoutwinning. Vanwege hun koloniale architectuur en hun stempel op de Curaçaose architectuur vormen ze een groot deel van het culturele erfgoed van het eiland. Er waren in totaal ongeveer 160 landhuizen, maar nu zijn er ongeveer 60 intact gebleven, waarvan sommige nog te bezoeken zijn.

Elk landhuis heeft zijn eigen unieke geschiedenis, doel en stijl. Hieronder een lijstje met 5 landhuizen waar je kunt eten en/of slapen.

  1. Landhuis Klein Santa Marta
  2. Landhuis Jan Thiel
  3. Landhuis Brakkeput Mei Mei
  4. Landhuis Daniel
  5. Landhuis Dokterstuin

Landhuis Klein Santa Martha

Dit Landhuis kom je tegen op de heen of terugweg van Westpunt (afhankelijk van hoe je het rondje rijdt). Het is op een heuvel gelegen en vanaf het terras heb je echt een prachtig uitzicht over de zoutpannen van Santa Martha. Vroeger fungeerde dit landhuis als suikerriet- en divi-diviplantage. Het heeft jaren leeggestaan voor het in 2014 door monumentenbescherming is opgeknapt. Tegenwoordig is Landhuis Klein Santa Martha een boetiekhotel en restaurant. Het hotel biedt 4 geweldige kamers en 1 appartement. De persoonlijke zorg door de eigenaren en het gemotiveerde team geeft je een echt 'thuisgevoel’. Behalve lekker eten, kun je hier ook gewoon even stoppen voor een kopje koffie, om te genieten van de rust en het fenomenale uitzicht.

Landhuis Jan Thiel of wel ‘Plantation Jan Thiel Lodge’

Altijd al eens in een historisch landhuis willen logeren? Jan Thiel Lodge beschikt over zes tweepersoonskamers en een kamer ensuite, ofwel de familiekamer van het landhuis. Elke kamer is anders met een unieke inrichting en stijl.

In dit landhuis kun je niet ‘zomaar’ dineren, je kunt hier wel logeren en dan eventueel een privé diner (laten) organiseren. Vanaf hier zou je ook kunnen picknicken in de zoutpannen, dat kan overigens ook als je hier niet logeert. Dit is echt een super leuke ervaring! Met een bolderkar gevuld met lekkere hapjes en drankjes wordt je begeleid naar een picknick hotspot compleet met stoelen en een tafeltje, met ook hier weer geweldig uitzicht over zoutpannen, dit keer alleen niet de zoutpannen van Santa Martha, maar de zoutpannen van Jan Thiel.

Landhuis Brakkeput Mei Mei

Bij Brakkeput Mei Mei kun je terecht voor lekker Bourgondisch eten. Goedgevulde borden, veel vlees en visgerechten en een uitgebreide saladebar. Je zit heerlijk ontspannen op het voorterras van het landhuis, romantisch onder de sterren. Leuk detail, elke maandag kun je hier gratis salsa dansles volgen (start 21:15 uur). Regelmatig zijn hier ook voorstellingen te zien, zo hebben onder andere Jandino en ‘Caribbean Combo’ hier regelmatig opgetreden.

Landhuis Daniel

Onderweg naar Westpunt kom je voorbij dit landhuis. Je kunt hier eten, slapen én het is ook nog een kunstgalerij. Leuk weetje van de eigenaar: ‘’Toen ik het landhuis overnam, vond ik achter een oude kast een vergeelde potloodtekening van de molen aan het Molenwater in Middelburg, dezelfde molen die ik zag toen ik vroeger vanuit mijn huis in Middelburg uit mijn slaapkamerraam keek! Was het toeval of voorbestemd dat ik bij Landhuis Daniël terecht kwam? Ik denk het laatste. Het voelde als thuiskomen. De cirkel was gesloten”. - Jan Francke, sinds 1997 eigenaar van Landhuis Daniel.

Landhuis Dokterstuin 

Als je op zoek bent naar authentiek lokaal eten, dan is dit de perfecte stop als je richting westpunt rijdt. In de overdekte tuin van Landhuis Dokterstuin vind je een geweldig restaurant (Komedor Krioyo), waar je van heerlijke lokale gerechten uit de authentieke Creoolse keuken kunt genieten. Het restaurant is iedere dag van de week geopend van 09.00 tot 19.00 uur. Vooral in het weekend is het drukbezocht, met voornamelijk veel lokale mensen, wat alleen maar veel goeds kan betekenen wat betreft de authenticiteit van de keuken.

Ben je nog op zoek naar een huurauto om langs al deze leuke hotspots te rijden? Neem dan even contact met ons op om te kijken of we nog een auto beschikbaar hebben voor jouw verblijf op Curacao. Stuur een WhatsApp bericht via: whatsapp.me/59994610659.