De Curaçaose keuken

 

De Curaçaose keuken wordt gekenmerkt door traditie. Je ziet duidelijke invloeden terug van de verschillende bevolkingsgroepen die zich in de loop der jaren op het eiland hebben gevestigd. Creoolse invloeden komen het meest voor; het is grotendeels comfortfood en veel gerechten worden gestoofd. Kip, rund, geit en zelfs cactus - van alles wordt wel een stobá, ofwel stoofgerecht, gemaakt.

De Curaçaose keuken wordt “kuminda krioyo” genoemd in het Papiaments. Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), Funchi (gemaakt van maismeel) en tutu (funchi, rijst en bonen). Daarmee noemen we een rijtje voor de durfal op. Hieronder een lijstje met minder spannende gerechten, maar die wel zeker de moeite waard zijn om te proberen!

Funchi hasá met kaas (snackje of bijgerecht)

Gefrituurd maismeel met gesmolten gele kaas eroverheen

Keshi Yená (hoofdgerecht)

Vertaald; gevulde kaas. Dit gerecht is ontstaan in de slaventijd, de slaven kregen de korstjes van een uitgeholde edammerkaas, vulde dit met wat er in die tijd maar beschikbaar was en maakten zo toch een lekkere, vullende maaltijd. Tegenwoordig wordt het vaak gevuld met kip, olijven en rozijnen. Voor de kaasliefhebber, een must try!

Pastechi (snack)

Je kunt het eiland eigenlijk niet verlaten zonder dit geprobeerd te hebben. Het is een knapperig, warm snackje gemaakt van deeg en gevuld met kip, vlees of kaas. Verkrijgbaar bij vrijwel iedere ‘snek’ (restaurantjes langs de weg waar je een snelle hap kunt halen).

Stobá (hoofdgerecht)

Zoals eerder al omschreven is stobá een veelvoorkomend gerecht dat bij vrijwel ieder lokaal restaurant wel te vinden is op de menukaart. Mocht je geitenvlees toch een beetje te spannend vinden is er meestal ook ‘karni stobá’ te vinden, dit is een stoofpot van rundvlees, geserveerd met rijst en salade.

Piska Korá (hoofdgerecht)

Vertaald; rode vis. Ook dit gerecht is vrijwel overal te vinden en zeker de moeite waard als je een visliefhebber bent. Het is een gebakken/gefrituurde (hele) Red Snapper, ook weer geserveerd met rijst en salade. Meestal krijg je de vis met alles erop en eraan geserveerd dus als je daar niet van houdt moet je het even aangeven. De smaak van een Red Snapper is vergelijkbaar met zeebaars.

Een top 3 van lokale restaurants:

  1. Plasa Bieu - Punda - Gaarkeuken (lunch 11:00-15:00 uur)
  2. Brisa do mar - Caracasbaai - Aan het water, casual en laid back (8:00-23:00 uur)
  3. Rozendaels - Penstraat - Casual chique (diner 17:00-22:00 uur)

Lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan in de caribische keuken? Volg dan tijdens je verblijf een kookworkshop van Helmi Smeulders. Deze Nederlandse dame die al járen op Curaçao woont, leert je de kneepjes van het vak, ook als je geen ster in de keuken bent. 🙂

Al deze lekkere hapjes en leuke spots kun je natuurlijk alleen bereiken met een auto! Reserveer je huurauto zonder aanbetaling, creditard of borg. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze huurauto’s en beschikbaarheid. Je kunt ons ook bereiken via WhatsApp +5999 461 06 59!