5 forten die je kunt bezoeken op Curaçao

 

Hou jij van cultuur en geschiedenis? Dan is deze blog voor jou geschreven! Natuurlijk is een zon, zee en strand vakantie heerlijk, maar het is ook leuk om er af en toe even op uit te gaan. Een bezoekje aan één van deze forten is dan zeker de moeite waard.

Door de eeuwen heen hebben de Nederlanders forten gebouwd op Curaçao, om zich te beschermen tegen aanvallen van o.a. de Spanjaarden, Fransen en Engelsen. Er zijn er nu nog 8 die je kunt bezoeken, waarvan 5 echt de moeite waard zijn. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet.

  1. Riffort
  2. Waterfort
  3. Fort Amsterdam
  4. Fort Nassau
  5. Fort Beekenburg

Van Fort Waakzaamheid, Fort Piscaderabaai en Fort Sint Michielsbaai zijn alleen nog restanten te vinden.

Het Riffort is waarschijnlijk het bekendste fort aangezien dit ontwikkeld is tot een winkel- en horecagebied. Je vindt hier onder andere winkels als de Mango, en horecazaken als Starbucks en het Douwe Egberts café. Het Riffort is gebouwd tussen 1824 en 1829 en ligt aan de punt van de Sint Annabaai, aan de kant van Otrabanda.

Het Waterfort ligt aan de overkant van het Riffort, ook aan de punt van de Sint Annabaai, maar dan aan de Punda kant. Ook hier zijn diverse restaurantjes te vinden maar er heerst een compleet andere sfeer dan in het Riffort. Waar het Riffort vrij luxe en georganiseerd overkomt, oogt het Waterfort iets toegankelijker. Rond 1957 werd er een hotel in het fort gebouwd, inmiddels is dat helaas volledig vervallen. Er wordt al jaren naar een investeerder gezocht om het pand nieuw leven in te blazen, maar tot op heden nog zonder succes. Het fort behoort overigens tot het Werelderfgoed van UNESCO.

Fort Amsterdam is te vinden in Punda, vrijwel naast het Waterfort. In dit fort bevindt de Curaçaose regering zich. Het is niet mogelijk om daadwerkelijk binnen te kijken, maar je kunt er wel langs lopen en een kijkje nemen op het middenplein en in de Fortkerk (oudste kerk van het eiland). Het fort is gebouwd tussen 1635 en 1641.

Fort Nassau mag zeker niet aan dit lijstje ontbreken. Dit is misschien wel één van de plekken met het mooiste uitzicht van het eiland. Je kunt hier heerlijk lunchen of dineren met uitzicht op de Julianabrug (die ongelofelijk hoge brug), Punda en Otrabanda, de haven en de raffinaderij. Het fort is in 1797 gebouwd en fungeert nu nog steeds als havensein en verkeerstoren.

Fort Beekenburg is niet meer volledig in tact maar wel zeker een bezoekje waard. Dit fort is in 1703 gebouwd met als doel om het Spaanse Water te verdedigen. Het fort is gebouwd van Waalstenen, deze werden door de Nederlandse koopvaardijschepen meegenomen als ballast voor hun schepen. Als de schepen dan weer terugvoeren met bijvoorbeeld zout dat op Curaçao gewonnen was, bleven de waalstenen achter op het eiland. Dit gebeurde overigens ook met dakpannen.

Fort Waakzaamheid is een klein fort wat uitkijkt over de wijk Otrabanda. Dit is niet per se de moeite waard om te bekijken, tenzij je echt een liefhebber bent. Het is in 1803 gebouwd. In 2012 is het fort voor het laatst nog enigszins opgeknapt door Stichting Monumentenzorg. De restanten van Fort Piscaderabaai zijn te vinden in het Dreams Hotel & Casino. De restanten van Fort Sint Michielsbaai (voornamelijk alleen nog een muur) kun je vinden in het kleine vissersdorpje Boca Sami. Dat dorpje is overigens wel een leuk plekje om te bezoeken. Hier is een lekker strandje te vinden waar vooral de lokale bewoners graag bij elkaar komen. Je hebt er twee populaire restaurantjes, DiVerse Sauzen en Niffo Huts. Beide leuk om te bezoeken rond zonsondergang.

Al deze plekjes kun je natuurlijk het makkelijkst bezoeken met een huurauto! Heb jij nog geen auto geregeld voor tijdens je verblijf? Neem dan contact met ons op om een auto te reserveren. Bel ons op +31 10 302 12 20 of stuur een WhatsApp berichtje naar +5999 461 0659.